Geschiedenis van Reiki

Mikao Usui (1865-1926)

clip_image004.gifRuim honderd jaar geleden heeft de Japanse Dr. Mikao Usui deze helingmethode herontdekt en er de naam Reiki aan gegeven.

De kennis over en van deze geneesmethode is heel lang “vergeten” geweest. Er zijn meerdere verhalen over Dr. Usui in omloop. De een zegt dat hij een christen was, die op zoek ging naar de methoden waarop Jezus zijn wonderen en genezingen verrichtte. De ander zegt dat hij een boeddhistische monnik was. Wij zullen waarschijnlijk nooit precies weten hoe het gegaan is. Een ding is zeker, het is een prachtige legende, die ik je niet wil onthouden.

Het verhaal gaat als volgt:

Mikao Usui was hoofd van een christelijke priesterschool in Kyoto, Japan. Op een dag vroegen een paar van zijn oudere leerlingen hem waarom ze tot dan toe niets gehoord hadden over de methode, die Jezus gebruikt had voor zijn genezingen, en of hij dat kon laten zien. Hierop had Dr. Usui geen antwoord. Hij besloot zijn positie aan de school op te geven om het antwoord op deze vraag te gaan vinden. Na jaren van studeren en reizen vindt hij een geschrift van de volgelingen van Boeddha met de beschrijving om te genezen. Alleen begrijpt hij niet hoe dit werkt. Hij besluit een plaats te zoeken om te vasten en te mediteren. Na eenentwintig dagen te hebben gevast op de berg Kurama voelt hij de lucht op een mysterieuze manier om hem heen bewegen en krijgt dan inzicht. Hij komt er per ongeluk achter dat hij vanaf die tijd helende krachten bezit. Hij behandelt dan veel mensen in de sloppenwijken van Kyoto, Japan, maar merkt dat diezelfde mensen weer terug komen met dezelfde klachten en kwalen.

Hij had veel aandacht besteed aan de symptomen, maar hen niet geleerd waardering voor hun lichaam en het leven te hebben.

Hij ontdekte dat hij door REIKI zomaar weg te geven, alleen maar hun bedelaarsinstelling had versterkt. Hij besefte dat het belangrijk was energie uit te wisselen. Mensen moesten wat teruggeven voor wat zij ontvingen, omdat anders hun leven geen waarde had.

In de volgende dagen stelde hij de beginselen van REIKI op:

Juist vandaag

» Erger je niet;

» Maak je geen zorgen;

» Wees dankbaar;

» Werk hard aan jezelf;

» Wees vriendelijk tegen iedereen.

Hij concludeert daaruit dat de behandelde zelf ook iets moet doen aan zijn eigen genezing. Zo definïeerde hij de Reiki-leefregels, die Usui doorgaf aan iedereen die hij behandelde of inwijdde. Hij adviseert allen deze regels elke dag te lezen en in hun leven te integreren. Hij heeft uiteindelijk aan meer dan tweeduizend mensen les gegeven in Reiki. Kort voor zijn dood droeg

Dr. Usui aan een van zijn meest toegewijde leraren, te weten Dr. Chujiro Hayashi, een gepensioneerde marineofficier, de verantwoordelijkheid over om de traditie van Reiki voort te zetten. Dr. Usui overleed op 9 maart 1926 aan de gevolgen van een beroerte.

Chujiro Hayashi (1880-1940)

clip_image003.jpgChujiro Hayashi was een uitgetreden marine-officier en arts. Op 47-jarige leeftijd ontving hij de Reiki master-graad. Dr. Hayashi was een heel andere man en zag het belang van meer structuur. Voor de behandeling van mensen en om ze Reiki-beginselen te leren, stichtte hij twee klinieken. Één in Kyoto en een andere in Tokyo. De klinieken werden druk bezocht. Dr. Hayashi ontdekte dat Reiki vanzelf naar die plekken in het lichaam stroomt, waar zich de symptomen van een ziekte bevinden. Deze plekken hebben een gebrek aan energie. Reiki vult het tekort aan levensenergie aan en doet een beroep op het zelfhelende vermogen van het lichaam.

Ook stelde Dr. Hayashi vast, dat alleen met een positieve manier van denken en een goede manier van leven iemand blijvend kon genezen.

Het was deze Chujiro Hayashi, die Reiki van Japan naar de Verenigde Staten bracht.

Hawayo Takata (1900-1980)

clip_image002.jpgHawayo Takata kwam - doordat ze een operatie moest ondergaan en een andere manier zocht om van haar ernstige kwalen af te komen - in contact met dr. Chujiro Hayashi en zijn Reikikliniek. Na vier maanden dagelijks met Reiki te zijn behandeld was zij genezen. Hawayo Takata was zeer onder de indruk van Reiki. Zij wilde ook in Reiki worden getraind, maar in eerste instantie weigerde dr. Hayashi. Hawayo Takata bleef echter aandringen en keeg haar eerste reiki-inwijding in het voorjaar van 1936. Hawayo Takata werkte daarna een jaar in de kliniek van dr. Hayashi en ontving de tweede inwijding in 1937. In datzelfde jaar keerde ze terug naar Hawaii. In de winter van 1938 kwamen dr. Hayashi en zijn dochter bij Hawayo Takata op bezoek en werd Hawayo Takata door dr. Hayashi ingewijd tot master. Volgens de traditionele geschiedenis heeft dr. Hayashi, kort voor zijn dood, mevrouw Takata aangewezen als zijn opvolger en benoemd tot Grootmeesteres. Aan haar is het te danken dat de Westerse wereld Reiki heeft leren kennen.

Met toestemming van dr. Hayashi heeft mevrouw Takata Reiki naar de Verenigde Staten van Amerika en Canada gebracht. Tussen 1970 en haar overlijden op 11 december 1980 heeft Hawayo Takata 22 masters ingewijd. Deze masters en de door hen ingewijde masters hebben Reiki verder verspreid in de Westerse wereld.

Kathleen Ann Milner (USA) - heden

clip_image001.gifNa de dood van Mevrouw Takata heeft Reiki zich in twee richtingen ontwikkeld.

De “Reiki Alliantie”, die geleid wordt door Phillis Furumoto en “The Radiance Technique”, geleid door Barbara Ray. Uiteraard hebben zich hieruit weer nieuwe richtingen ontwikkeld, zoals REIKI TERA-MAI van Kathleen Milner.

Zij ontdekte dat het haast ondenkbaar is dat Dr. Hayashi al zijn kennis en de symbolen aan een vrouw zou hebben overgedragen, die bovendien niet eens in Japan woonde. Dit is geheel tegen de Japanse traditie. De kennis die mevrouw Takata had, was niet kompleet. Bovendien ontdekte Kathleen Milner dat Reiki en de daarbij behorende symbolen volgens Dr. Usui zich slechts met één van de kosmische elementen bezighoudt, namelijk het element Aarde.
Er zijn echter vier elementen: Vuur, Aarde, Lucht en Water.

Kathleen Milner, Energy Master, medium van Helende Energieën en auteur, heeft van Hogere Wezens de verloren gegane symbolen mogen ontvangen met de daarbij behorende initiaties. Zij kreeg de opdracht haar systeem "Tera-Mai" te noemen.
Daarom wordt tijdens de Reiki Tera-Mai de ademhalings- en contractietechniek gebruikt. Deze naam is wereldwijd voor haar helingsmethode gedeponeerd. ™ staat voor Trade Mark.

Terug naar Reiki Tera-Mai™